1. Χαρτογράφηση Υπηρεσιών – Φορέων Δομών – Ομάδων Ωφελουμένων

Συνεχής επικαιροποίηση του εργαλείου (τυποποιημένου αρχείου) OSN που περιλαμβάνει τη συγκεντρωτική και συσχετιζόμενη πληροφορία καταγραφής φορέων / δομών του Δήμου και της κοινωνίας των πολιτών, υπηρεσιών και ομάδων ωφελουμένων.

Το εργαλείο αξιοποιείται από την ομάδα έργου στον σχεδιασμό δράσεων παρέμβασης του OSN. Μετά τη διατύπωση αιτημάτων στήριξης μέσω του μηχανισμού δικτύωσης, η αναγκαιότητα της παρέμβασης επιβεβαιώνεται μέσω του εργαλείου.

  • Δικτύωση

H Ομάδα Έργου συμμετέχει τακτικά, άλλοτε μετά από πρόσκληση και άλλοτε με δική της πρωτοβουλία, σε παρουσιάσεις και συναντήσεις με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου:

  • να αναδειχθούν εντοπισμένα κενά στην παροχή των υπηρεσιών στήριξης της ομάδας στόχο τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (λόγω έλλειψης μέσων) από τον υφιστάμενο μηχανισμό κοινωνικής παρέμβασης και να εξετασθούν καινοτόμοι τρόποι κάλυψής τους.

Στόχος του έργου OSN είναι να υποστηρίξει συντονισμένες κοινές προσπάθειες για την κάλυψη των παραπάνω κενών παρέμβασης, στο πλαίσιο του χαρακτήρα, της χρονικής διάρκειας και επιλεξιμότητας των δαπανών του.

  • να προβληθούν οι σχετικές παρεμβάσεις των δομών και υπηρεσιών που λειτουργούν στο Δήμο.

Το OSN σχεδιάζει και υλοποιεί, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ευέλικτες δράσεις που έρχονται να εξυπηρετήσουν εντοπισμένες ανάγκες ή κοινωνικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  • Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε πρόσφυγες/μετανάστες

Η δράση αφορά στην παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής σε τουλάχιστον 80 πολίτες τρίτων χωρών που διαβιούν στην Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, παρέχονται απαραίτητες συμβουλές για την διασφάλιση νόμιμης διαμονής και πρόσβασης σε δικαιούμενες παροχές και υπηρεσίες (άδειες διαμονής βάσει του Ν. 4251/2014 και κτήση ιθαγένειας βάσει του Ν.3284/2004, όπως ισχύουν). Μέχρι σήμερα έχουν λάβει υπηρεσίες 39 ωφελούμενοι.

  • «Παροχή υπηρεσιών διοργάνωσης – παραγωγής διήμερου φεστιβάλ στο Δήμο της Αθήνας για τον Ηλικιακό Ρατσισμό».

Η ΑΝΤΑΜΑ ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με περισσότερους από 20 αναγνωρισμένους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσε το 1ο διήμερο φεστιβάλ «Μονοπάτια Ζωής» τον Οκτώβριο 2022, που εστίαζε στους ηλικιακά μεγαλύτερους ανθρώπους, αγκαλιάζοντας συγχρόνως και τις νεότερες γενιές. Το φεστιβάλ που έλαβε χώρα στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είχε ως κύριο στόχο την κινητοποίηση των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, ώστε να παραμείνουν κοινωνικά δραστήριοι, αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τον Ηλικιακό Ρατσισμό.

Για δύο ημέρες τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και των νεότερων γενιών είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια, ομιλίες, ενημερώσεις, αθλοπαιδιές, προγράμματα σωματικής άσκησης, να επισκεφτούν τη διαγενεακή έκθεση φωτογραφίας «Η Αγάπη Ενώνει τις Γενιές», να φωτογραφηθούν οι ίδιοι, να διασκεδάσουν και πάνω από όλα να έρθουν πιο κοντά αμφισβητώντας τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

  • «Παροχή υπηρεσιών για τη διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με το δίκτυο Correlation – European Harm Reduction Network (C-EHRN)»,

Στις 2/11/2022, το Open Social Net ανέλαβε τη διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με το δίκτυο Correlation – European Harm Reduction Network (C-EHRN) με αντικείμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, την προώθηση παρεμβάσεων μείωσης της βλάβης που προκαλείται από την χρήση τους, τη συμμετοχή της κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών στο ως άνω ζήτημα με εστίαση στην ηπατίτιδα C, την χρήση ναρκωτικών, την πρόληψη της υπερβολικής δόσης και τις νέες τάσεις στα ναρκωτικά.

  • «Διανομή ειδών βρεφικής φροντίδας»

Η δράση αφορά οικογένειες με νεογέννητα τέκνα, κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Ογδόντα τρία (83) παιδάκια θα παραλάβουν πακέτα με βρεφικά είδη (βρεφική προίκα, προϊόντα υγιεινής και μικροεξοπλισμό). Το κάθε πακέτο είναι αξίας περίπου 400 ευρώ.

  • «Προμήθεια ειδικού ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης για αστέγους»

Το Open Social Net συνεργάστηκε με το ΚΥΑΔΑ (Street Work) για την προμήθεια σακιδίων με χειμερινά είδη πρώτης ανάγκης για τη διανομή σε άστεγους πολίτες, με σκοπό την προστασία τους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Συνολικά 350 σακίδια που περιείχαν μπουφάν, υπνόσακους, αντιανεμικές κουβέρτες, αδιάβροχα παντελόνια, θερμομονωτικά μπουκάλια, φακούς και σφυρίχτρες, μοιράστηκαν σε ισάριθμους αστέγους, δηλαδή στο σύνολο αυτών που οι υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ έχουν εντοπίσει και υποστηρίζουν μέσω της ομάδας “street work” στην Αθήνα.

  • «Κατάρτιση ανέργων στην εξυπηρέτηση-συνδιαλλαγή με άτομα με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις»

Σε αυτή τη δράση καλούνται άνεργοι (25 άτομα), κάτοικοι του Δήμου της Αθήνας, να συμμετέχουν σε μια ολοκληρωμένη δράση επιμόρφωσης και κατάρτισης, διάρκειας συνολικά 122 εκπαιδευτικών ωρών. Σκοπός της δράσης είναι να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης & κατάρτισης που οδηγεί και σε πιστοποιημένες δεξιότητες οι οποίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Συνεργαζόμενοι φορείς στη δράση:

-Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία & Χρόνιες Παθήσεις

-Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

-Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών

  • «Προμήθεια και διανομή εορταστικών δώρων στα μέλη των λεσχών φιλίας του Δήμου Αθηναίων»

Δύο χρόνια μετά την αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας, οι 25 Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων άνοιξαν τις πόρτες τους, προκειμένου να υποδεχθούν τα μέλη τους – γυναίκες και άνδρες της τρίτης ηλικίας που κατοικούν στις περιοχές της Αθήνας. Τα μέλη των Λεσχών Φιλίας παρέλαβαν από το Δήμαρχο Αθηναίων 4.500 εορταστικά δώρα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών που διοργανώθηκαν.

Δείτε το πλήρες κείμενο παρακάτω:

Ενημερωτικό Δελτίο OSN-December 2022